10 Ağustos 2014 Pazar

HerPazarBirYazar #6: Zülfü Livaneli


Tam adı Ömer Zülfü Livaneli'dir. 20 Haziran 1946 tarihinde Konya-Ilgın'da doğmuştur.

Politik duruşu sebebiyle, 1971'de yaşanan darbe sonrası cezaevine giren sanatçı 1972 yılında İsveç'e yerleşti. Stockholm'da müzik ve felsefe eğitimi gördü. Daha sonra Paris'te yaşayan sanatçi 1984 yılında Türkiye'ye döndü. 1989 yılından beri çeşitli gazetelerde köşe yazıları yazan Livaneli, 1996'da UNESCO tarafından büyükelçi olarak atandı. 2002 genel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul milletvekili seçildi.

Kitapları 22 dile çevirilen Livaneli, ilk hikaye kitabını 1978'de yayınladı. Arafatta Bir Çocuk adını taşıyan kitap, İsveç ve Alman televizyonları tarafından film yapıldı.

Balkan Edebiyat Ödülü'nü kazanan Engereğin Gözündeki Kamaşma birçok dile çevrildi, İspanya,Yunanistan, Güney Kore gibi ülkelerde en çok satanlar listesine girdi ve dünya basınında övgülerle karşılandı.

Bir Kedi, Bir Adam, Bir Ölüm, 2001 yılı Yunus Nadi Roman Ödülü'nü kazandı. Kitabın yayın hakları birçok ülkenin yanı sıra, Fransa'daki Edition Gallimard tarafından satın alındı.


Yazarın dördüncü edebiyat yapıtı olan Mutluluk, Türkiye'de büyük kitlelere ulaşıp bir 'kült orman' özelliği kazanmasının yanı sıra Fransa'da Gallimard Yayınevi tarafından yayınlandı ve Nisan 2006'da Fransa'daki 2000 kütüphanece 'Ayın Kitabı' seçildi; Amerika'nın büyük yayınevlerinden St. Martin's Press tarafından yayınlandıktan sonra,Şubat 2007'de Barnes&Noble'ın verdiği 'Büyük Yazar' Ödülü'nü kazandı. 100 bini aşan baskı sayısıyla Mutluluk romanı, Abdullah Oğuz tarafından filme çekildi ve çeşitli dallarda ödüller kazandı.

ESERLERİ:

Romanları:
Arafatta Bir Çocuk
Bir Kedi, Bir Adam, Bir Ölüm
Engereğin Gözündeki Kamaşma
Kardeşimin Hikayesi
Leyla'nın Evi
Mutluluk
Son Ada
Serenad

Diğer Eserleri: 
Edebiyat Mutluluktur
Sanat Uzun Hayat Kısa
Sevdalım Hayat
Garbaçov'la Devrim Üstüne Konuşmalar
Sosyalizm Öldü Mü?
Diktatör ile Palyaço
Türkiye Orta Zekalılar Cenneti
Dünya Değişirken
Geçmişten Geleceğe Türküler



BAYAN'IN DÜŞÜNCELERİ:

Zülfü Livaneli'nin iki kitabını okudum sadece. Bunlardan biri Serenad, bir diğeri ise Son Ada kitabı.
Zülfü Livaneli favori yazarlarım arasında artık...

Harika bir üslub ve hayal gücüne sahip kendisi. Bu becerileri kitaplarını ayrı bir yere sürüklemiş ve böylece birçok başarıya imza atmış. Bazı kitapları farklı ülkelerde basılmış ve çok satanlar listelerinde kalmış bir süre. Bence biz de ülkemizde Livaneli'ni okumalı ve okutmalıyız. Böyle söylediğime göre, hala Livaneli kitabı okumadıysanız, artık okursunuz diyorum :) Okuyun, okuyun. Hiç vakit kaybetmeden...

Dediğim gibi Livaneli artık favori yazarlarım arasında. Diğer kitaplarını da okuyacağım sonraki zamanlarda. Mutluuk ve Kardeşimin Hikayesi kitapları okumak istediklerim arasında. Bakalım, hayırlısı... Sizinde okuma listelerinizde Zülfü Livaneli var mı? Varsa hangi kitaplar?


Bugünlük de sözlerimi burada sonlandıracağım. Hep takipte kalın :) Her pazar farklı bir yazarı tanıtacağım sizlere... Tanımak istediğiniz yazarlar varsa buraya yorum yapın. Elimden geldiğince tanıtmaya çalışacağım.

Sevgiler!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız benim için çok değerli ;):)