Ahmet Ümit 1960’ta Gaziantep’te doğdu.
Yedi çocuklu bir ailenin en küçük çocuğuydu. Annesi terzi, babası ise esnaftı. İlköğretimi Gaziantep'te tamamladı. Lise zamanlarında sol görüşlülere yöneldi ve bir aktivist oldu. Lisede ülkücülerle kavga ettiği için okuldan atıldı ve eğitimini Diyarbakır Ergani'de tamamlamak zorunda kaldı.
1983’te Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nü bitirdi.
1985-1986 yıllarında Moskova’da Sosyal Bilimler Akademisi’nde siyaset eğitimi gördü.
İlk kitabı 1989’da yayımlanan Sokağın Zulası adlı şiir kitabıdır. 1992’de ilk öykü kitabı Çıplak Ayaklıydı Gece yayımlandı. Bunu 1994’te Bir Ses Böler Geceyi 1999’da Agatha’nın Anahtarı 2002’de Şeytan Ayrıntıda Gizlidir adlı polisiye öykü kitapları izledi. 1995’te hem çocuklara hem de büyüklere yönelik Masal Masal İçinde ve 2008’de yayımlanan Olmayan Ülke ile farklı bir tarz denedi.
1996’da yazdığı ilk roman Sis ve Gece polisiye edebiyatta bir başyapıt olarak değerlendirildi. Bu romanın ardından 1998’de Kar Kokusu 2000’de Patasana 2002’de Kukla yayımlandı.Bu kitapları Ninatta’nın Bileziği İnsan Ruhunun Haritası Aşk Köpekliktir Beyoğlu Rapsodisi Kavim Bab-ı Esrar ve İstanbul Hatırası adlı kitapları izledi.
Ahmet Ümit’in İsmail Gülgeç’le birlikte yayımladığı iki adet de çizgi romanı bulunmaktadır: Başkomser Nevzat - Çiçekçinin Ölümü Başkomser Nevzat - Tapınak Fahişeleri. Davulcu Davut’u Kim Öldürdü adlı eseri de Everest Yayınları tarafından çizgi roman olarak yayına hazırlanmaktadır.
ESERLERİ:
- Sokağın Zulası
- Çıplak Ayaklıydı Gece
- Bir Ses Böler Geceyi
- Masal Masal İçinde
- Sis ve Gece
- Tapınak Fahişeleri Başkomser Nevzat 2
- Agatha'nın Anahtarı
- Kar Kokusu
- Patasana
- Şeytan Ayrıntıda Gizlidir
- Kukla
- Beyoğlu Rapsodisi
- Aşk Köpekliktir
- Başkomser Nevzat, Çiçekçinin Ölümü
- Kavim
- Ninatta'nın Bileziği
- İnsan Ruhunun Haritası
- Olmayan Ülke
- Bab-ı Esrar
- İstanbul Hatırası
- Başkomser Nevzat 3: Davulcu Davut'u Kim Öldürdü ?
- Sultanı Öldürmek
- Beyoğlu'nun En Güzel Abisi
BAYAN'IN DÜŞÜNCELERİ:
Ahmet Ümit, okumak isteyip de bir türlü okuyamadığım bir yazar.
Kitap yorumlarını baktığımda, sevilen bir yazar olduğunu görüyorum. Ahmet Ümit'i hayatı ve kitapları olarak inceledim. Artık kitaplarını okuma vakti geldi :)
En kısa zamanda bir Ahmet Ümit kitabı okumak istiyorum.
Hatta geçenlerde Ahmet Ümit kitapları okumuş insanlarla fikir alışverişi yaptım. Kesinlikle okumam gereken kitapları not ettim. Ahmet Ümit'in bir çok kitabı olduğundan kendime bir sıralama da yaptım.Sıralamam şöyle;
1) İstanbul Hatırası
2) Beyoğlu Rapsodisi
3) Bab-ı Esrar
Ve daha sıralamadığım ama okumak istediklerim; Aşk Köpekliktir, Patasana, Kavim, Bir Sis Böler Geceyi ve Beyoğlu'nun En Güzel Abisi...
Umarım en kısa süre de okuyabilir ve sizinle düşüncelerimi paylaşabilirim.
Sevgiler!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlarınız benim için çok değerli ;):)