2 Kasım 2014 Pazar

HerPazarBirYazar #16: Reşat Nuri Güntekin

    Reşat Nuri Güntekin, 25 kasım 1889’da doğmuştur. Annesi Kars valisi Yaver Paşa’nın kızı Lütfiye Hanım, babası askeri tabip Nuri Bey’dir.
Kazandığı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesini 1912 yılında bitirmiştir ve hemen 1 yıl sonra Bursa’da öğretmenliğe başlamıştır. Türkiye’de bir çok okulda görevini sürdürmüştür. Güntekin roman, öykü, oyun yazarıdır.

    Ek olarak Paris’te Kültür Ateşeliği, Çanakkale milletvekilliği ve milli eğitimde müfettişlik yapmıştır. Eseri Çalıkuşu’nun 1922 senesinde Vakit gazetesinde yayınlanmasıyla şöhret kazanmıştır. Eserlerinde genelde Anadolu’yu anlatır, taşradaki sorunları ve bu konulardaki kendi görüşünü yansıtır.


    Reşat Nuri Güntekin kanser tedavisi için gittiği Londra’da 1956 yılında hayata gözlerini yummuştur.
Naaşı Karacaahmet mezarlığında toprağa verilmiştir.
Ölümünden sonra bütün eserleri eşi tarafından tekrar bastırılmıştır. Büyükada’da yaşamıştır ve Madem Mahallesindeki evi sevenleri tarafından sık sık ziyaret edilmektedir.

ESERLERİ:

Roman: Çalıkuşu, Gizli El, Dudaktan Kalbe, Damga, Gökyüzü, Ateş Gecesi, Yeşil Gece, Bir Kadın Düşmanı, Acımak, Yaprak Dökümü, Kızılcık Dalları, Gökyüzü, Eski Hastalık, Ateş Gecesi, Değirmen, Miskinler Tekkesi, Harabelerin Çiçeği, Sönmüş Yıldızlar, Kan Davası, Son Sığınak, Kavak Yelleri
Hikaye: Sönmüş Yıldızlar, Olağan İşler, Leyla ile Mecnun, Tanrı Misafiri
Gezi Yazısı: Anadolu Notları



BAYAN'IN DÜŞÜNCELERİ:
Reşat Nuri Güntekin'le daha tanışmadım. Güz Okuma Şenliği kapsamında tanışma fırsatı yakalayacağım inşallah. Şenlikte Dudaktan Kalbe ve Acımak kitaplarını okumayı düşünüyorum. Dudaktan Kalbe kitabının dizisi çekilmiş ve Çalıkuşu, Yaprak Dökümü, Kavak Yelleri de öyle...   Siz eğer okuduysanız, hangi kitaplarını tavsiye ederdiniz? Yorumlarınızı bekliyorum...

Sevgiler!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız benim için çok değerli ;):)