7 Aralık 2014 Pazar

HerPazarBirYazar #21: Stefan Zweig

      Stefan Zweig, 28 Kasım 1881 tarihinde Avusturya- Viyana da dünyaya gelmiştir. Varlıklı bir ailede büyüyen Zweig, henüz küçük yaşta ciddi bir eğitim ile yetiştirilmiştir. İngilizce, Latince, Yunanca, Fransızca gibi dilleri konuşabilen Zweig, henüz lise çağlarından şiir yazmaya başlamıştır. Zweig için bu ilk gençliğinde, Alman şair Rilke’nin önemi çok büyüktür.

        Zweig’'ın kitapları 1933 yılında Nazi zulmüne uğrayan yapıtlar arasındadır. O yıllarda Nazilerin özellikler Yahudi kitaplarını toplatarak yakmaları ve Zweig’ın da Yahudi kökenli olması neticesinde evi basılmıştır. Daha sonra, ülkesini terk etmiştir. Ülkesini terke eden Zweig, Londra’ya yerleşir.

       1939 yılında “Kalbin Sabırsızlığı” adlı romanını yayımlayan Zweig, ilk evliliğini sonlandırmıştır. Daha sonra başka bir evlilik yapan Zweig, bir yandan da İngiliz vatandaşlığına geçmiştir. İngiltere’de bir süre yaşadıktan sonra Brezilya’ya yerleşir.

Burada çeşitli eserler kaleme alan Zweig, karısı ile birlikte 22 Şubat 1942 tarihinde intihar etmiştir.

-Stefan Zweig, ölmeden önce yazdığı mektupta intihar nedeni olarak; Hitlerin yarattığı kaosun ve faşist düzenin kalıcı olacağına inanması ve bu inançtan dolayı bir büyük bir umutsuzluk, karamsarlık hissettiğini dile getirmiştir.

ESERLERİ:

*Bir Kadının Yirmi Dört Saati
*Karışık Duygular
*Yarının Tarihi
*Satranç
*Dünün Dünyası
*Tehlikeli Merhamet
*Günlükler
*Bir Kadının 24 Saat ve Bir Yüreğinin Ölümü
*Ruh Yoluyla Tedavi
*Freud ve Öğretisi
...



BAYAN'IN DÜŞÜNCELERİ:

Stefan Zweig'in hiçbir kitabını okumadım daha. Fırsat olmamıştı. Ama yeni verdiğim kitap siparişindeki kitaplar arasında, Zweig'in bir kitabı da var. Yazar çok farklı bir hayat yaşamış ve intihar ederek hayata veda etmiş... Yazarın kalemini de çok merak ediyorum.
Sizin bana okuyup da, önermek istediğiniz bir kitabı var mı? Yorumlarınızı bekliyorum...

Sevgiler!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız benim için çok değerli ;):)